Oppgaven går ut på å skrive om Word og hva vi har holdt på med på Word de siste ukene.
Oppgave til fredag 27.
Ord og uttrykk som har blitt brukt:
- Fonter
En Font er et annet ord for "Skrifttype". En god nettside der en kan laste ned nye fonter: http://www.dafont.com/themes.php - Stiler
En stil er et hurtigverktøy for og bytte skriftstørrelse, farge, skrifttype, fet, understreket osv. Det er standard stiler for overskrifter, underskrifter, normal tekst, og mange flere. Man kan også lage egne stiler og bytte ut de som er standard. Dette skal jeg forklare nøyere etterpå.
Basic Word:
Dette bilde hvor de mest brukte funksjonene på Word, som f.eks. å skifte skrift, farge på skriften og slikt befinner seg. Alle disse funksjonene finner du på "Hjem" i MS Word.
Venstre, høyre, midtstilt og "blokkjuster"
Venstre justert får teksten til og stå helt til venstre på dokumentet. Når du skriver og det tar slutt med plass på en linje vil det automatisk "hoppe" ned til neste linje. Dette kan forårsake en ujevn linje på høyre siden. Dette skjer også med Høyre justert men på motsatt side. Og få disse ujevne linjene kan hindres med å endre teksten til Blokkjustert som får teksten til og ble skrevet i en firkant med rette, jevne linjer på begge sider. Midtstilt justering vil ha disse ujevne linjene på begge sider av teksten, men vil stå i midten av dokumentet. Dette kan passe fint for overskrifter, diplomer og bursdags kort f.eks. men kan også passe fint ved andre type tekster.
Stiler
Stiler er et hurtigverktøy for gjøre skriften fet, understreket, og kursiv alt etter som hvordan stilen er lagret som. Det kan også være laget inn en annen skrifttype og størrelse, om det er uthevingsfarge eller skyggefarge.
For å lage en ny stil kan du trykke på den nederste pilen av de 3 pilene ved siden av de forskjellige stilene. Deretter klikker du på bruk stiler.
Da vil det poppe opp en ny boks med mange muligheter. For å lage en ny stil, endrer du navn. Her i den nye boksen endrer du på hvordan stilen skal være. Hva slags skrift, farge, om den er fet osv. Når du er ferdig med å lage stilen trykker du på ok og stilen er ferdig. Hvis du har huket på Legg til i hurtigliste skal nå den nye stilene være blant de andre.
Hvis du ønsker at en ny type stil skal komme automatisk når du er ferdig med en annen, kan dette endres på når du lager eller endrer en stil. For å få en stil til å komme automatisk når du er ferdig, trykker du på stil for følgene avsnitt i boksen der du lager en ny eller endrer på en stil. Deretter blar du gjennom og velger den neste stilen som skal komme.
Fletting
Hvis du skal sende et brev, dokument, diplom o.l til mange forskjellige personer, kan utskriftfletting være et bra verktøy for å slippe å skrive inn alle navnene det skal bli sendt til manuelt.
For å starte en flette prosess, klikk på masseutsendelser i verktøy linjen og velg deretter hva du skal skrive i start utskriftsfletting. Du kan også få hjelp underveis i flettingen ved å klikke på veiviser for trinnvis utskriftsfletting.
Nå kan vi velge mottakere. Hvis du allerede har en liste med alle deltakerne/mottakerne, trykk på velg mottakere også bruk eksisterende liste og velg filen deltakerne/mottakerne står. Hvis du ikke har dette, kan du lage en ved og trykke på velg mottakere og deretter skriv ny liste. Her kan du legge inn fulle navn og adresser. Du kan også skrive navnene manuelt eller lime navnene inn i et annet Word dokument, og bruke Word dokumentet som en eksisterende liste.

For å legge til navn, adresse, postnr, tlf o.l kan du finne dette på sett inn flettefelt eller adresseområdet under masseutsendelser. Du kan nå skrive brevet/dokumentet/diplomet osv.
Du kan også sette inn en hilsningslinje. Dette kan du også finne under masseutsendelser.

For å legge til navn, adresse, postnr, tlf o.l kan du finne dette på sett inn flettefelt eller adresseområdet under masseutsendelser. Du kan nå skrive brevet/dokumentet/diplomet osv.
Når du er ferdig med brevet/dokumentet/diplomet osv. kan du forhåndsvise brevet/dokumentet/diplomet på forhåndsvis resultater og bla gjennom de forskjellige sidene med forskjellige deltakere/mottakere med pilene ved siden av.
Hvis du skulle ønske å redigere ett eller to brev/dokument/diplom osv. kan du finne dette under fullfør og slå sammen og deretter redigere enkeltdokumenter. Når du nå er ferdig og skal skrive ut, klikker du på fullfør og slå sammen også skriv ut dokumenter.
Hurtigdeler
Hurtig dele er et verktøy som kan oppdatere felter som navn og dato som er puttet inn i dokumentet. Hvis det er to "navn felter" f.eks på side 1 og 2, og du endrer navnet på side 2, vil navnet automatisk endre seg på side 1 også.
For å sette inn et hurtigfelt, gå på hurtigfelter i sett inn. Velg deretter det du skal ha fra dokumentegenskaper. Dato og mye annet kan du finne under hurtigfelter også felt. For å finne dato fortere kan du også trykke dato og klokkeslett også velge hva du måtte ønske.
![]() |
Dato og klokkeslett |
Utklipp
Utklipp er en funksjon i Word der du kan finne bilder eller tegninger uten og søke det opp på nettet. Her kan du også finne rammer o.l.
For å søke etter noe du kan tenke deg å ha i dokumentet ditt, går du på sett inn også klikke på utklipp. I boksen som kommer opp på høyre side er det et søkefelt. Skriv inn det du vil finne og klikk søk. Hvis MS Word har det du søker etter, kan du bare dobbeltklikke på bilde du vil ha, og det kommer automatisk i dokumentet.
For å flytte på bilde du har tatt inn i dokumentet ditt, kan du høyretrykket på bilde og finne bryt tekst og velge det du måtte ønske mest. Etter å ha valgt kan du nå flytte på bilde rundt i dokumentet.
Tabell
En tabell kan brukes til mye. Det kan f.eks. brukes som deltakerliste. Det har noe av de samme funksjonene som i Excel, men ikke mye.
For å lage en tabell, gå på sett inn og finn tabell. Lag tabellen som du vil, eller importer fra Excel.

Etter og ha laget tabellen vil det komme opp et eget "tabellverktøy" i verktøy linjen. Klikk på utforming hvis du ikke blir sendt dit automatisk, for å endre utseende på tabellen.
Hvis du skulle trenge flere ruter til tabellen din, kan du klikke på oppsett under "tabellverktøy" i verktøy linjen. Her får du mange muligheter. Du kan sette inn flere kolonner på sidene av tabellen, eller rader under og over. Du kan også dele tabellen i to.
Topptekst og bunntekst
Topptekst og bunntekst er en funksjon for å ha sider, og for å kan bli brukt til f.eks. og ha navn i, dato og mye annet for at du skal kunne holde styr på hvor du er i dokumentet, og at du hele tiden vet hva som er i det og hvem som har laget det.
Topptekst og bunntekst finner du i sett inn i verktøy linjen. Velg hvordan du vil ha toppteksten og bunnteksten, også er det bare å sette inn/skrive det du vil ha i dem.
Du kan også sette inn sidetall som en del av bunnteksten. Dette finner du i sett inn og ved siden av bunntekst. Dette er en funksjon som holder styr på hvor mange sider du har, og dette kan bli en nyttig funksjon hvis du skal ha en innholdsfortegnelse.
Hvis du skulle ønske og ikke ha topptekst, bunntekst eller sidetall på forsiden, kan dette fjernes ved og åpne topptekst og bunntekst verktøyet. Så er det bare å huke av spesiell forside.

Innholdsfortegnelse
En innholdsfortegnelse er en side som viser hvor de forskjellige tingene er på de neste sidene. Som f.eks. hvis du leter etter oppgave 23, og du ser i innholdsfortegnelsen vil det stå hvilken side oppgave 23 er på. En innholdsfortegnelse gir en bedre oversikt og det blir lettere å finne frem til det en leter etter.
For å lage en innholdsfortegnelse må du klikke på referanser i verktøy linjen. Klikk deretter på innholdsfortegnelse og velg den du vil ha, eller sett inn innholdsfortegnelse for å tilpasse innholdsfortegnelsen slik du vil ha den. For å legge til tekst til innholdsfortegnelsen markerer du teksten du vil ha i innholdsfortegnelsen, og trykker legg til tekst også velger du et av nivåene. Innholdsfortegnelsen vil automatisk legge til tekster der overskrifts stiler er valgt. Hvis innholdsfortegnelsen ikke reagerer på forandringer selv, klikk på oppdater innholdsfortegnelse som befinner seg under legg til tekst.